Geschiedenis

In 1969 gaan de Onze-Lieve-Vrouwe-van-Fatimagroep en de St. Christophorusgroep samen op in de Che Guevaragroep. De nieuwe groep krijgt haar nieuwe das: een rode das met daarop de beeltenis van haar naamgever Ernesto “Che” Guevara.

In 1974 verdween de naam Che Guevara. Deze werd vervangen door de meer neutrale naam “Blauwe Kei” die thans nog steeds gevoerd wordt. De naam Blauwe Kei komt van de straat, in de gelijknamige wijk, waar het scoutinggebouw stond. De groepsdas werd vervangen door een rode das met blauwe streep in het midden. Twee jaar later gaat het gebouw van Scouting Blauwe Kei volledig in vlammen op. Nadien worden er op verschillende locaties de activiteiten van de verschillende speltakken georganiseerd. Weer twee jaar later wordt er begonnen met de bouw van een nieuw “tijdelijk” scoutinggebouw in de speeltuin in de Ploegstraat, naast het voormalige gebouw van de Fatimagroep, dat in 1990 weer in handen van deze groep kwam.

Omdat het rood van de das en het rood van de Bevertruien en RSA blouses vloekte werd de das in 1994 weer vervangen. Dit maal door een blauwe met een miniatuur van de vorige das onder in de punt.

Scouting das scouting blauwe kei
Installeren bij Scouting Blauwe kei

 

In 1998 overlijdt voorzitter Hans van Loon die zijn voorzittersfunctie al sinds de oprichting vervulde. De groep is geschokt. Ter nagedachtenis van hem is er een “Blauwe Kei” geplaatst naast de ceremoniekuil. De ceremoniekuil werd in 2000 tussen de twee gebouwen aangelegd. Ondertussen heeft de groep de erfpacht over de grond en de gebouwen, hierdoor is de eerst tijdelijke locatie 30 jaar later niet zo tijdelijk meer.

De Scouter

Hoewel de naam “de Scouter” pas sinds 1980 wordt gebruikt heeft Scouting Blauwe Kei al sinds de oprichting een groepsblad. Voorheen was dit “de Roelandtskoerier” en was het in het begin enkel voor de verkennertroep. De oudst bekende versie van een groepsblad is een muurkrant uit 1958 toen nog van de Fatimagroep.

“De Scouter” wordt 11 keer per kalenderjaar uitgebracht. In het boekje staan de programma’s voor de komende maand, de aktiviteiten agenda, de adressen van de staf en diverse (Scouting) wetenswaardigheden. Oud voorzitter Hans van Loon schreef elke maand zijn stukje “Zomaar wat Scouting…” waarin hij de actualiteit terugbracht naar de groep. Hij ondertekende steevast met “met een stevige linker”.

(bron: scoutwiki.org)