Wat is Scouting?

Hoewel Scouting veel vooroordelen met zich mee brengt, is het in de praktijk vaak iets anders. Vooral bij Scouting Blauwe Kei zijn we wat minder traditioneel. Scouting is een plek waar je nieuwe dingen kan leren, jezelf kan uitdagen en jezelf kan ontwikkelen op verschillende vlakken. Zo is Scouting een hele goede manier om jezelf op sociaal gebied te ontwikkelen. Daarnaast wordt je naarmate je ook steeds zelfstandiger naarmate je doorgroeit binnen de groeperingen. De ’typische’ Scoutingactiviteiten die je bij ons terug ziet zijn: vuur maken, hakken, pionieren, koken en tent opzetten. Voor zo’n Scoutingactiviteit delen we zo nu en dan insignes uit aan degene die zich bewezen hebben. Deze activiteiten komen zo nu en dan tijdens het wekelijkse draaien voor, maar nog meer tijdens kamp. Tot en met de verkenners & gidsen worden deze activiteiten als programma gedaan. Bij de RSA en de pivo’s zie je dit voornamelijk op kamp terug. Zij richten zich meer op het bedenken van leuke programma’s om de vrijdagavond mee te vullen. 

Kamp

Elke groepering gaat elk jaar op kamp. Dit vindt voor de jongere groeperingen tot en met de verkenners & gidsen plaats in de eerste week van de zomervakantie. Tijdens deze week gaan de verkenners samen met de gidsen op kamp en de bevers samen met de kabouters & welpen. Zo’n kamp heeft elk jaar een thema. Een voorbeeldthema voor het verkenners & gidsen kamp is Expeditie Robinson. Op het BeKaWe kamp is dit bijvoorbeeld piraten, middeleeuwen of James Bond. Het verschil in kamp is dat de BeKaWe in een gebouw slaapt van een andere Scouting, terwijl de verkenners & gidsen in tenten slapen op een Scoutingterrein. Daarnaast hoeft de BeKaWe niet zelf hun eten te koken. Er is namelijk een kookstaf mee op dit kamp. De verkenners en gidsen koken wel zelf. Ze pionieren hier zelfs een keuken voor. 

verkenners en gidsen kamp scouting blauwe kei
bekawe kamp scouting blauwe kei

De RSA en de pivo’s gaan de tweede week van de zomervakantie op kamp. Dit omdat veel val hen bestaan uit vrijwilligers die de eerste week ook mee gaan. De groeperingen gaan apart op kamp. De RSA heeft nog wel begeleiders mee, maar de pivo’s niet meer. Over het algemeen slapen deze groeperingen ook in tenten. Ze delen zelf wat programma’s en uitjes in en zorgen dat de taken goed verdeelt zijn met betrekking tot bijvoorbeeld koken. Er is dus erg veel vrijheid vanaf deze groeperingen. Waar ze precies heen gaan overleggen ze dat jaar met elkaar. Door het jaar heen zoeken ze naar manieren om, naast een eigen bijdrage, het kamp te kunnen financieren. Dit kan bijvoorbeeld door op festivals te gaan werken met z’n allen of door oliebollen te gaan verkopen.

oliebollenactie Scouting blauwe kei
oliebollenactie Scouting blauwe kei

Bijzondere activiteiten

Naast de kampen, weekendjes en gewone draaidagen zijn er ook nog een aantal bijzondere activiteiten die elk jaar met de hele Scouting georganiseerd worden. Zo heb je het overvliegen, de playbackshow, carnaval en de groepsdag.

Overvliegen

Het overvliegen is de dag waarop de leden die oud genoeg zijn voor de volgende groepering over gaan. Tijdens deze dag worden er in groepjes leuke activiteiten gedaan, waarbij de overvliegers in het ‘zonnetje’ gezet worden. De overvliegers kunnen namelijk best wel eens vies worden door spellen zoals meel happen, tomaten hupsen of komkommer sjoelen. Nadat we met z’n allen geluncht hebben, begint het officiële overvliegen. Hierbij is er een soort parcours uitgezet die de overvliegers per groepering van jong naar oud moeten afleggen. Hoe ouder de overvliegers zijn, hoe viezer ze vaak worden van de eieren, meel en yoghurt. Vaak eindigt het in het binnentrekken van de overvlieger over een zeepbaan met een touw door zijn/haar nieuwe groep. 

Overvliegen scouting blauwe kei
Overvliegen scouting blauwe kei

Playbackshow

De playbackshow is een jaarlijkse traditie waarbij elke groepering een grappig of leuk playbackoptreden voorbereid. Daarnaast kunnen mensen zich zelf ook nog aanmelden. Tijdens de playbackshow worden deze optredens gegeven en krijgt iedereen een medaille en een zakje snoep. Daarnaast zijn er nog meer prijzen te winnen. De jury reikt een beker uit aan de winnaar van de jongere groeperingen en  de oudere groeperingen. Ook is er een publieksprijs voor het optreden met de meeste stemmen. Deze winnaar krijgt de grootste beker en mag het optreden nog een keer doen. Het is een leuke avond waarbij alle ouders komen kijken.

Carnaval

Tijdens carnaval wordt er altijd op de vrijdagavond een leuk carnavalsfeestje georganiseerd voor alle groeperingen. Er worden spelletjes gedaan zoals limbo, ren je rot en stopdans. Daarnaast wordt er leuke muziek gedraaid en wordt er gedanst. 

groepsdag scouting blauwe kei

Groepsdag

Op de groepsdag wordt er een uitje door de vrijwilligers georganiseerd voor alle groeperingen. Voorbeelden hiervan zijn de Beekse Bergen, bootje varen, minigolfen of boogschieten. Het is een leuke dag waarop alle groeperingen elkaar weer eens zien.